Cum sa negociezi pretul pentru cumpararea unei locuinte

Cand vorbim de tranzactii, indiferent de climatul economic, negocierea este obligatorie. Pregateste-te temeinic sa negociezi, in asa fel incat sa eviti conflictele si greselile care te pot costa scump, la final.

Cand gasesti o oferta care te intereseaza si trebuie sa te intalnesti cu vanzatorul, este vital sa detii toate informatiile pentru a avea argumente puternice in negociere. Incearca sa-ti limitezi criteriile de selectie si sa pastrezi doar aspectele cu adevarat importante. Pune intrebari agentului imobiliar (daca ai contractat unul) despre situatia vanzatorului. Este bine sa stii motivul pentru care se vinde acea locuinta, de cand sta pe piata acel apartament, la ce suma se ridica cheltuielile lunare de intretinere, daca si de cate ori a scazut pretul pe piata al acestei case, cu cat a fost cumparata casa de catre proprietarul actual etc.

negociere-pret-locuinte

Banii pe care el ii doreste pot reprezenta valoarea urmatoarei locuinte, pot insemna banii necesari pentru o firma, pentru plata unor datorii mari, refinantarea unor credite luate in perioada de creştere economica, iar in condiţiile scaderii veniturilor personale aceştia au gasit ca unica solutie vanzarea activelor imobiliare de care se pot dispensa.

Un mic secret, chiar si in aceste condiţii, proprietarii sunt dispusi sa negocieze, desi nu vor sa o faca. Gandindu-se la suma de bani pe care vor sa o obtina, acestia vor incerca sa scoată in evidenta toate calitatile acestuia, pentru a justifica pretul. El va enumera cumparatorului tot ce are mai bun locuinta respectiva si va sublinia si valoarea investiøiilor facute de-a lungul timpului.

Ca raspuns la aceste aspecte, poti raspunde inteligent. Fa tot posibilul sa gasesti puncte comune cu vanzatorul in cauza. Mergi la intalniri. Cand se stabileste o relatie buna cu vanzatorul si agentul acestuia, te faci remarcat si proprietarul probabil va opta sa se bazeze mai mult pe oferta ta, decat pe cea a unor oameni pe care nici macar nu i-a intalnit. Pentru o negociere reusita, trebuie sa-ti demonstrezi seriozitatea. Adapteaza-ti tonul si limbajul corpului in asa fel incat vanzatorul sa se simta in largul sau. Daca este o persoana care se misca sau vorbeste lent, adopta un comportament similar.

negociere-limbajul-corpului

In negocierea pretului pentru cumpararea unei locuinte, nu incerca niciodata sa-ti convingi interlocutorul prin declararea propriilor limitari. Se poate sa fii nevoit sa eliberezi locuinta actuala in foarte scurt timp. Chiar daca te preseaza o data-limita, aceasta informatie nu trebuie data vanzatorului, deoarece va fi perceputa ca o slabiciune, usor de speculat in negociere. La fel, nu te va ajuta, sa nu ai un credit pre-aprobat. Toate aceste aspecte iti vor oferi siguranta de care ai nevoie in procesul de negociere.

Cand te afli in faza negocierii pretului locuintei mult visate, trebuie sa-ti pastrezi emotiile sub control si sa nu uiti care este obiectivul principal: acela de a plati mai putin. De cele mai multe ori cumparatorii se emotioneaza foarte repede atunci cand vad un apartament in care ar dori sa se mute, iar proprietarii sunt atenti la acest aspect. Nu te arata prea entuzismat de locuinta chiar daca ea pare a fi ceea ce cauti. Fii calm si incearca sa pari dezinteresat de toate dotarile pe care proprietarul ti le dezvaluie, acesta s-ar putea sa fie dispus neaparat sa vanda si atunci poti beneficia de un pret mai mic.

Fa cea mai buna oferta astfel incat concurenta sa nu-ti incurce planurile.  O locuinta buna, nu duce lipsa de clienti. De aceea trebuie sa actionezi! A face o oferta poate sa insemne o oferta ferma, poate sa insemne o oferta in cele mai bune conditii de plata, poate sa insemne o decizie in cel mai scurt timp atunci cand vanzatorul are nevoie urgenta de bani.

negociere-cumparare-imobiliare

Speram ca aceste sfaturi va vor fi de ajutor si veti reusi sa negociati cu succes pretul dorit. Mult succes in achizitie si o sedere cat mai placuta si confortabila in locuinta aleasa!