Vara este sezonul de top in ceea ce priveste cautarile de apartamente. Tot mai multi tineri sunt in cautarea primei lor case, cuplurile se gandesc la un apartament mai incapator, proaspetele familii pornesc la vizionari de apartamente in ansambluri rezidentiale, iar tranzactiile imobiliare si cautarile de garsoniere si apartamente de vanzare sunt in toi. Atunci cand ne cautam apartamentul ideal, fiecare dintre noi avem o imagine ideala a acestuia in minte, iar criteriile care il fac ideal sunt care mai de care mai variate si mai personale. Fie ne dorim un apartament incapator, fie ne dorim unul insorit, fie este deosebit de importanta amplasarea acestuia in oras sau zona linistita in care se afla. Indiferent de criteriile care primeaza pentru noi in alegerea noului apartament, este important ca atunci cand facem vizionari, sa nu scapam din vedere o lista de criterii generale de care este bine sa tinem seama. Fiind atenti la detaliile legate de apartament la vizionare vom putea fi mai siguri ca am luat decizia corecta si ca nu vor aparea ulterior “surprize” nedorite. Nu in ultimul rand, aceasta atentie la detalii ne poate asigura si o baza de negociere in relatia cu vanzatorul imobilului.
- Constructia blocului – Este important sa intrebi si sa observi inca de la inceput daca blocul este construit din BCA sau caramida si ce tip de structura este – monolit, placi etc. Caramida asigura o mai buna termoizolare spre exemplu. Este important sa stii si din ce sunt construiti peretii dintre incaperi. Cei din RIGIPS nu asigura o buna izolatie fonica intre camere, plus pot prezenta probleme atunci cand vrei de pilda sa bati mobila in cuie pe acestia sau sa montezi un televizor sau alt aparat pe perete.
- Anul de constructie al blocului – Probabil ai vazut inca din anunt un an declarat. Este bine insa sa pui o a doua intrebare la fata locului si sa ii asiguri pe proprietari sau pe agentul imobiliar ca oricum vei cauta acest an si in acte. Anul de constructie al blocului este deosebit de important din considerente de tip de constructie plus ca va fi important si pentru tine la o eventuala revanzare a apartamentului. Nu in ultimul rand, este un important punct de eventuala negociere cu proprietarul – cu cat este blocul mai vechi, cu atat mai mult vei putea lasa pretul in jos.
- Orientarea si luminozitatea apartamentului – Intreaba clar cum este amplasat apartamentul in functie de punctele cardinale. Astfel iti vei putea da seama cat de luminos este apartamentul si pe ce durata a zilei vei avea soare. Daca pentru tine este important sa ai un apartament insorit sau daca, spre exemplu, preferi unul intunecos si racoros vara, atunci aceasta amplasare cardinala este esentiala.
- Amplasarea intrarii in bloc – Este stradala sau accesul in bloc se face prin spate sau prin gang? Este intrarea luminata sau nu? Toate aceste mici detalii de siguranta vor fi esentiale odata ce vei locui aici si sunt puncte importante in negocierea pretului apartamentului de vanzare.
- Detalii despre zona – O fi zona centrala, dar este si una linistita? O fi linistita, dar ai cumva terase si restaurante la parterul blocului? Eventual unele care tin deschis pana noaptea tarziu si care iti trimit miros de mancare in apartament? Exista supermarket-uri, gradinite, scoli, licee, parcuri in zona? Exista o piata in care preturile sa nu fie de 4 ori mai mari decat media orasului? Toate aceste mici detalii pot reprezenta un avantaj sau un dezavantaj si un detaliu in plus care te poate ajuta intr-o negociere de pret.
- Legatura apartamentului cu vecinii – Uita-te inca de la prima vizionare pe fiecare fereastra si balcon si verifica daca acestea comunica cu vecinii. Nu va fi foarte placut sa te trezesti dimineata si sa dai mana cu vecinul pe geam si acest lucru este bine sa ti-l asumi de la inceput, nu sa il realizezi odata achizionat apartamentul. In plus, acesta este clar un factor care te va ajuta sa il convingi pe vanzator sa scada pretentii legate de pret.
- Incadrarea blocului in vreo clasa de urgenta sau risc seismic – Cand intrebi despre anul de constructie si istoricul blocului, este bine sa afli si daca acesta este incadrat in vreo clasa de urgenta sau de risc seismic. Chiar daca blocul nu prezinta risc seismic, incadrarea intr-o clasa de urgenta a acestuia te va impiedica sa poti face un credit ipotecar pentru a-l achiziona, spre exemplu.
- Actele de proprietate ale apartamentului – Este important sa te uiti pe actele de proprietate ale apartamentului cat mai curand, cel mai bine chiar dupa o prima vizionare. Nu de alta, dar nimic nu este mai neplacut decat sa afli, dupa ce erai convins ca ai gasit apartamentul ideal, ca acesta are probleme in acte. Citeste cu atentie istoricul de proprietari ai apartamentului si modul in care acesta a fost dobandit. Fii atenti si la schita cadastrala si la suprafetele declarate pe aceasta si vezi daca acestea corespund cu realitatea. Fii atent, de asemenea, daca exista modificari in spatiu si vezi daca pentru acestea proprietari au sau nu autorizatie de constructie. Acest punct poate fi ulterior o problema pentru tine, daca autorizatia respectiva nu exista. Nu in ultimul rand, dupa ce ai studiat atent tu actele, este indicat sa te consulti cu un notar in legatura cu acestea. Un notar specializat iti va atrage atentia asupra oricaror probleme potentiale sau existente si iti va spune ce lamuriri si acte aditionale trebuie sa ceri de la proprietar.
- Restantierii blocului – Arunca un ochi pe lista de intretinere a blocului si vezi daca exista restante vechi in bloc. Tine minte ca un singur restantier poate reprezenta o datorie suficient de mare pentru bloc astfel incat intreaga cladire sa fie debransata de la cladire si apa calda. Daca observi ca exista restantieri cu vechime, incearca sa afli mai multe detalii despre acestia. Este un punct deosebit de important, deoarece exista blocuri unde mare parte dintre proprietari sunt plecati in strainatate, iar proprietarii care au ramas trebuie sa se confrunte frecvent cu astfel de probleme neplacute.
- Etajul – Evident ca etajul il stii deja inainte de vizionare. Daca este insa vorba despre unul dintre cazurile de extrem – fie parter sau etajul 1, fie ultimul etaj, exista cateva lucruri la care este bine sa fii atent. Spre exemplu, la parter sau primul etaj este important sa vezi cat de usor ar putea urca un potential spargator pe fereastra sau balconul tau. Ultimul etaj este de asemenea unul care ridica semne de intrebare. Este important sa te uiti pe tavanul incaperilor dupa eventuale semne de inundatii. De asemenea, este o idee buna sa ceri sa urci pe terasa/acoperisul cladirii si sa vezi cat de usor este pentru o eventuala zapada sau apa de ploaie sa se scurga. Gandeste-te ca apa nescursa are un mare potential de a se infiltra prin acoperis spre tavanul apartamentului tau.
- Numarul si tipul apartamentelor de pe etaj – Fii atent cate apartamente sunt pe etaj si intreaba ce tip de apartamente sunt acestea. Spre exemplu, sa stai intr-un bloc in care exista si garsoniere aduce cu sine in mod clar o rotatie mai mare a vecinilor si mai putina liniste.
- Exista alarma, gratii etc? – Fii atent la ce sisteme de securitate au vecinii. Daca observi multe apartamente care au alarma conectata la o firma de paza, acesta este si un semn ca in bloc este posibil sa existe un istoric mai mare de spargeri. La fel, gratii excesive sau la apartamente care nu sunt situate la parter sau etajul 1 pot insemna un istoric de tentative de intrare prin efractie, spre exemplu la apartamentele care comunica cu balconul de la ghena.
- Amplasarea apartamentului fata de ghena – Este bine sa arunci un ochi pe fiecare geam, fereastra, balcon al apartamentului si sa vezi cu ce anume comunica. Poate nu vei de ochii cu vecini, asa cum avertizam mai sus, dar poate vei observa ca ai iesirea la ghena. Nu putine apartamente se afla chiar in situatia neplacuta in care fereastra de la bucatarie este cea care comunica cu ghena blocului. Acesta este un foarte bun punct de negociere, dar si de luat in calcul cand compari mai multe apartamente.
- Apometre, repartitoare, centrala – Nu uita sa intrebi despre existenta lor, intrucat oricare dintre ele reprezinta un avantaj in comparatia cu alte apartamente similare. Lipsa lor este, de asemenea, un bun punct de eventuala negociere cu vanzatorul.
- Cheltuielile cu intretinerea – Uita-te pe lista de intretinere la istoricul de costuri al apartamentului si pune intrebari detaliate. Degeaba alegi un apartament mai ieftin intr-un ansamblu rezidential si afli ca ai costuri duble de intretinere din considerente care tin de administratia blocului si impartirea cheltuielilor comune. Cheltuilile de intretinere sunt un cost deloc de neglijat, deci este esential sa te informezi corect de la inceput.
- Eventuala izolare termica – Daca blocul nu este izolat, este o idee buna sa intrebi daca este cumva pe lista spre a fi termoizolat cat de curand. Daca este, acesta ar putea fi o bila alba in plus, intrucat inseamna o economie de costuri pe viitor si un plus de caldura iarna.
- Locurile de parcare – Daca esti sofer si detinator de masina, nu ne facem in principiu griji ca ai putea uita sa intrebi, dar este mai bine sa iti aducem aminte. Intreaba daca exista un loc de parcare dedicat cu sau fara acte de proprietate sau daca se poate parca usor in zona blocului.
- Situatia dezvoltatorului – Daca este vorba despre un ansamblu rezidential, fie ca acesta este sau nu finalizat, este bine sa afli situatia financiara si istoricul de constructie al dezvoltatorului. Daca dezvoltatorul intarzie frecvent cu finalizarea ansamblurilor rezidentiale contractate, vei sti cum se va prezenta situatia si in cazul tau. Nu trebuie sa mergi pe cuvant de onoare si nici pe termenele de finalizare promise contractual. De asemenea, un dezvoltator care iese si intra in insolventa, caz clasic in Romania, poate fi un semnal de alarma si este bine atunci sa ceri ajutor specializat inainte de a achiziona de la acesta.
- Securitatea blocului – Exista paza? Dar supraveghere video? Aceste facilitati nu sunt disponibile doar in ansamblurile rezidentiale noi si sunt un avantaj demn de a fi luat in calcul la o eventuala decizie.
- Detalii despre vecini si administratie – E bine sa intrebi atat agentul imobiliar, cat si proprietarul, dar si alti vecini, legat de vecini si bloc in general. Ai mari sanse sa afli detalii despre liniste, eventuale probleme etc. Mai ales in cazul unui ansamblu rezidential, vei afla asa mai multe detalii despre vecini si administratie, vei afla daca au aparut in istoric costuri aditionale neprevazute de valoare mare pentru reparatii sau alte chestiuni administrative neplacute pentru proprietari.
- Starea instalatiilor electrice si sanitare – Au fost acestea refacute? Ce tip de instalatie electrica exista?
- Eventuale imbunatatiri ale apartamentului – Este parchetul din lemn masiv? Exista gresie pusa nou, pereti proaspat indreptati, piatra montaja pe podele sau alte imbunatatiri? Toate acestea valoreaza pentru tine si pot reprezenta un criteriu important in achizitie.
Spor la vizionari si mult succes in a face alegerea corecta!