Ce inseamna apartament sau casa de vanzare la gri/la rosu/la alb/la cheie?

apartament la gri sau la rosu
Apartament la gri sau la rosu?

Astăzi ne-am gândit să abordăm o temă destul de simplă pentru piața de imobiliare, despre care am primit însă de-a lungul timpului foarte multe întrebări de la cititori. Atunci când citești anunțuri imobiliare, cu siguranță ai întâlnit terminologii precum ”apartament de vânzare la gri”, ”casă de vânzare la roșu”, ”apartament de vânzare la alb”. Despre acestea am fost și noi întrebați de voi în nenumărate rânduri și ne-am gândit că ar fi util pentru voi să avem un articol explicativ pe această temă, care să vă ajute să descifrați mai ușor anunțurile de vânzare/cumpărare. Iată deci principalii termeni de acest tip și câteva avantaje și dezavantaje pentru fiecare dintre aceste variante:

  • Apartament sau casă de vânzare la roșu – Casa sau apartamentul de vânzare la roșu este cea complet nefinisată. Practic, un apartament la roșu are ușă de intrare în apartament și ferestre de termopan montate, pereții interiori sunt tencuiți dar nefinisați, finisajul exterior este sau nu este executat (în funcție de caz și constructor). Nu avem instalația sanitară sau electrică realizată și niciun fel de finisaje realizate. Pentru case este o variantă preferată datorită prețului și faptului că mulți preferă să își facă singuri orice fel de finisaje.
  • Apartament sau casă de vânzare la gri – Apartamentul sau casa de vânzare la gri este cel/cea semifinisat(ă). Față de varianta la roșu, casa sau apartamentul la gri beneficiază de termoizolație, hidroizolație, finisaje pereți interiori și exteriori (vopsea, parchet, gresie, faianță sau piatră), instalație electrică realizată (în afara părții de întrerupătoare și prize sau lămpi și aplice). Marele avantaj la casei sau apartamentului la gri este faptul că viitorul proprietar își poate alege finisajele după propriul plac, spre deosebire de varianta ”la alb”. Varianta la gri este deosebit de cerută pe piață, în special în cazul caselor. Mai este și un alt motiv pentru care variantele la gri sunt preferate și acesta este acela al întârzierilor în construcție – cred că știm cu toții situația des întâlnită în care un ansamblu rezidențial este realizat la roșu numaidecât și apoi se așteaptă luni sau ani de zile pentru finisare. În plus, majoritatea cumpărătorilor preferă să își realizeze singuri finisajele, nu doar să le aleagă și de aceea aleg uneori varianta la gri sau la roșu.
  • Apartament sau casă de vânzare la alb – Realizarea casei la alb presupune finisarea completă și amenajarea interioară. Ceea ce mai lipsește în această fază sunt mobila, electrocasnicele și micile lucruri care țin de designul interior al locuinței.
  • Apartament sau casă de vânzare la cheie – Este casa sau apartamentul la alb, complet finisată și dotată cu mobilă, electrocasnice, lămpi și gata de a fi folosită și locuită.

Spor la vizionări și mult succes în a lua decizia corectă!